Nové poznatky a síla do dalších dnů. Nejen o tom byl druhý ozdravný pobyt Nadace Anežka…

V druhé polovině září se v Kytlici sešlo mnoho dobrých lidí, aby se zapojili do již druhého ozdravného pobytu Nadace Anežka, tentokrát pro děti ve věku 4 – 6 let s pohybovým handicapem na základě diagnózy DMO. Nechyběli samozřejmě zakladatelé Nadace Anežka manželé Michaela Gemrotová Štiková a Jiří Štika s jejich dcerou Anežkou, která byla inspirací pro vznik nadace, a proto také nadace nese její jméno.

Pro děti i jejich rodiče byl v rámci ozdravného pobytu připraven bohatý program, kterému vévodily různé formy rehabilitací. Nechyběl ani bohatý doprovodný a odpočinkový program. Rodiče tak odjížděli domů nejen bohatší o nové informace a možnosti, jak se svými dětmi pracovat a cvičit, ale také odpočatí a plní nových sil. Ne nadarmo se říká, že sdílený problém je menší problém. A Nadace Anežka je tady od toho, aby pomáhala a společně dávala sílu do pohybu.

Rodiče Jasnínky, Karolínky, Medy a Patrika měli spolu se svými dětmi možnost využít neurorehabilitace pod vedením Adély Bittnerové z Neuro Cortex Centre. Získali tak mnoho nových informací a tipů, jak s dětmi doma cvičit zase trochu jinak. Součástí rehabilitací s Adélou Bittnerovou byla i terapie na vibrační plošině Galielo, kterou mohla Nadace Anežka darovat do Neuro Cortex Centre díky štědrému výtěžku z prvního ročníku benefičního novoročního koncertu, který proběhl letos v lednu. Součástí programu byla rovněž hiporehabilitace na Farmě Kolonie. Dále pak dětská WATSU vodní terapie s Kateřinou Granátovou a WATSU vodní terapie pro rodiče pod vedením PhDr. Patrície Bačové, protože rodiče by neměli zapomínat na péči sami o sebe a svoje duševní zdraví. Novinkou oproti jarnímu ozdravnému pobytu byla ergoterapie, kterou zajistila nově vzniklá klinika Ponseti Clinic, jež pomáhá rodinám nejen s pohybovým aparátem, ale také duševním zdravím. O zajímavou terapii se postarala Markéta Jirková.

Kromě povídání nechyběl táborák s oblíbeným opékáním buřtům, výlet na rozhledu Jedlová, a také za dětmi opět přijela Karol z úspěšného hudebního projektu Karol a Kvído, aby si společně zazpívaly a zatančily. Karolina Neuvirthová Gudasová je s Nadací Anežka již úzce spjata, v současné době přichází do prodeje rodinný kalendář pro rok 2025 Karol a Kvído: Radost s Nadací Anežka, který se prodává v rámci merche Karol a Kvído a jeho 100% výtěžek bude věnován na realizaci aktivit pro handicapované děti.

O tom, že byl i tento ozdravný pobyt úspěšný a nadmíru splnil všechna očekávání, svědčí i vřelá slova zúčastněných rodin. Za všechny můžeme citovat maminku malé Jasmínky, která ozdravný pobyt shrnula těmito slovy: „S Nadací Anežka jsme strávili celá rodina prodloužený víkend na ozdravném pobytu. Pobyt byl ozdravný pro duši i pro tělo. Skvělé jídlo, perfektní organizace a tým celé nadace, nádherné prostředí. Cítili jsme se jako v bavlnce. A navíc ten pocit, že jste s lidmi, co jedou na stejné lodi jako vy, je k nezaplacení. Moc děkujeme celé nadaci, že toto nám a dalším rodinám umožňuje zažít. Nemělo to jedinou chybu a vy tohle jednoduše umíte nejlépe,“ Podobný názor sdílejí i rodiče Patrika. „Jsme šťastní, že jsme to mohli zažít. Bylo to neskutečně krásný, plné pohody, smíchu, relaxu a cvičení. Pro děti bylo nachystáno spoustu aktivit. Byl to ale balzám na duši i pro nás rodiče. To prostředí v nádherné přírodě. A zázemí, které tvořil skvělý tým nadace. Hýčkali nás a vůbec nic nám nechybělo. Dalo nám to spoustu poznatků a dodalo sílu do dalších dnů.“

Další ozdravné pobyty plánujeme na rok 2025. Termíny a možnost přihlášení zveřejníme na www.nadaceanezka.cz a na sociálních sítích Nadace Anežka.

Děkujeme, že s námi dáváte sílu do pohybu!